Popüler Esanslar ve Onların Karakteristik Özellikleri
Esansın tarzı, duyusal niteliğin belirli olmasıdır. Doğal kokuların kökünde elde edilen maddelerin grubunu ifade etmektedir. Natural kokular temele alınarak meydana getirilen kokular kompoze esans olarak adlandırılmaktadır. Bu kokular sentetik kokulu maddeler olduğu için kişilere hatırlattıkları kokuya göre karakterleri tespit edilmektedir.
Narenciye-Turunçgil: Portakal çiçeği, limon, misket limonu, bergamot, portakal, mandalina, petitgrain, greyfurt, neroli oil gibi ham maddelerden meydana gelmektedir. Narenciye ve turunçgil parfümlere hafiflik ve ferahlık katması amacı ile tercih edilir. Baharatlı ve odunsu notalara güzel uyum sağlamaktadır.
Obur: Kek, karamel, kahve gibi yenilebilir ürünleri hatırlatan yiyecek aroması olarak bilinen kokuları barındırmaktadır.
Meyvemsi: Kavun ağacı, elma, kavun, şeftali, ananas, mango gibi meyve notalarının belli bir şekilde hissedildiği kombine ya da tek meyve kokusu olmaktadırlar.
Çiçeksi: Çiçek kokularının bütünüdür. Bu grupta net bir şekilde tek bir çiçeğin kokusu duyulduğu gibi kombine çiçek kokuları da duyulmaktadır. İğde çiçeği, sardunya, sümbül, yasemin, lavanta, orkide, zambak, gül gibi kokular örnek olarak gösterilebilmektedir. Lily of the valley saflığı ve masum oluşu, orange tuberose ya da ylang-ylang'sa cinselliği, müge ve menekşe kokularıyla tanınan süsen grubu ilkbaharı hatırlatır. Bright floral olarak isimlendirilen grupsa çoklu ve tekli floral grupların karışımı olarak tanınmaktadır.
Itırlı-Baharatlı: Kuvvetli, yakıcı ve egzotik kokuların bütünüdür. Anason, defne, adaçayı, biberiye, biber, ardıç, muskat, lavanta, fesleğen, kakule, karabiber, nane, karanfil, tarçın, safran, yenibahar, tarhun, zerdeçal, zencefil, kekik yağları örnek olarak gösterilebilmektedir.
Fougere: Fransa dilinde Fern kelimesi, aşk merdiveni yani eğrelti otu anlamını taşımaktadır. Genel olarak lavanta ya da coumarin gibi maddeleri barındıran, koklandığında hafif baharatlı ve ferahlık hissi veren çoğunlukla erkek parfüm olarak tercih edilen kokuları kapsamaktadır.
Yeşil: Çimen, ot gibi bitkisel kokuları kapsamaktadır. Tazelik hissi vermektedir. Yeşil kokuların birçoğu Galbanum’dan üretilmiştir. Yeşil kokular natürelliği, gençliği ve freshliği ifade etmektedir. Chypre tarzının bir tık daha hafifi olarak tanımlanmaktadır.
Şipir: Fransa dilinde Kıbrıs manasına gelen chypre tip kokular kuvvetli ve sert kokuların bütünüdür. Yasemin, zambak ya da gül gibi floral kokular ile odunsu kokuların karışımından meydana gelen kombinasyonlardır. Yaşadığımız dönemde çok kullanılan bir tarz değildir.
Hayvansal: Amber, civet ve musk bu tip kokuları kapsamaktadır. Amber notası, şehvet, sıcak ve tatlı uyandırıcılardır. Hayvansal maddelerin fixatif niteliği de olduğundan dolayı sık sık base not olarak tercih edilirler. Hayvansal kokular odun kokuları, vanilya, çiçek, camphor ya da tütün kokularıyla birleştirilebilmektedir.
Oryantal: Egzotik, yoğun ve kuvvetli kokuların bütünüdür. Tropikal çiçekler, baharat, vanilya, misk, animal notlar, tütün, ıtırlı bitkiler ve değerli ağaçların balsam kombinasyonlarından meydana gelirler.
Tütün: Çok kuvvetli bir kokuya sahiptir. Vanilya, odun, ağaç gibi koku tarzlarıyla soft ya da pudralı kokular ile kombine edilebilmektedirler.
Odunsu: Ağır, sıcak ve kuvvetli kokuları kapsamaktadır. Kalıcılığı oldukça fazladır. Sandalwood, oakmoss, vetiver, patchouli, gaiacwood ve virginia cedar gibi yeni kesilmiş veya kuru odun kokularını ya da ormanı ifade etmektedir.
Su ve hava ile ilgili: Modernlik ve temizliği ifade etmektedir. Temiz hava, şelale, rüzgar gibi transparan, ferahlatıcı kokuları ifade etmektedir. Yeşil notalar ile birlikte tercih edildiğinde yağmurun ardından hissedilen kokuları hatırlatır. Yosun kokulu ham maddeler ile sık sık kombine edilmektedirler.