Esanslarla Aromaterapi: Zihin ve Beden Sağlığına Destek

18-07-2023 20:03
Esanslarla Aromaterapi: Zihin ve Beden Sağlığına Destek
Aslına bakılır ise esans yağları, bitkilerin doğa ile uyum içerisinde yaşayabilmek ve kendilerini dış tehlikelere karşı korumak için üretmiş oldukları kimyasal maddelerdir. Esanslar aynı zamanda uçucu yağ olarak da adlandırılmaktadır. Bitkilerin polen taşıyan böcekleri kendilerine çekmelerini sağlamanın yanı sıra onları zararlı bakteri, böcek ve mantarlara karşı muhafaza ederler.

 

Bitkilerin sahip oldukları bu benzersiz sistem elbette insanların dikkatinden kaçmamıştır. Dört bin yıl öncesinde bile aromatik bitkilerin yağlarının üretiminin yapıldığı ve farklı uygulamalarda kullanıldıklarını görmekteyiz. Avustralya’dan Antik Mısır’a, Mezopotamya’dan Doğu Asya’ya kadar geniş bir alanı kapsayan esans yağları köklü bir geçmişe sahiptir. Antik Mısır’da yer alan ihtişamlı mezarlara sedir, mür ve frankincence gibi esansların sürüldüğü görülmüştür. Bilhassa Hindistan’ın Ayurveda tıbbında esanslar son derece önemli bir konuma sahiptir.

 

Esans ve Aromaterapi

Aromaterapi veya klinik aroma terapi şeklinde isimlendirilen işlem, insan bedeninde terapötik etkiler meydana getirmek amacıyla esans yağlarının kontrollü bir şekilde kullanımına başvurulmasıdır. Bitkilerin aromaya sahip olan yağlarını kullanarak zihinsel, duygusal, bedensel sağlık üzerinde olumlu etki oluşturulabilir.

 

Aromaterapi uygulamasında esansların kullanım amacının büyük bir kısmını sahip oldukları kokular oluşturmaktadır. Esanslar kullanıldıkları mekana karıştıkça kendilerine has olan terapötik etkilerini sergilemeye başlarlar. Bulantı, ağrı, stres ve gerginlik gibi belirtileri ortadan kaldırmak için esans yağlarının şifalı kokularından faydalanabilirsiniz.

 

Esansiyel Yağlar Nasıl Elde Edilir?

Esansiyel yağların elde edilebilmesi için birbirinden farklı iki yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler buhar damıtması ve soğuk sıkmadır.

 

Buhar damıtması, esans yağlarının hızlı buharlaşabilme niteliğinden yararlanan bir ayrıştırma tekniğidir. Bu yöntemde yağı alınacak olan bitki, bir kazana yerleştirildikten sonra su buharı yardımı ile ısıtılır. Isınan yağlar gaz haline geçiş yaparak yükselir ve bir boru aracılığı ile soğutucu kısımdan geçer. Soğutucu kısımdan geçiş yaparken yoğuşan ve sıvı duruma gelen su buharıyla uçucu yağ karışımı bir tankın içerisine aktarılır. Tank içerisindeki su daha yoğun bir halde olduğundan dolayı dibe çöker. Su yüzeyinde birikmiş olan esansiyel yağsa şişelere doldurulmak üzere toplanır.

 

Soğuk sıkma ise yalnızca turunçgiller için kullanılan bir yöntemdir. Turunçgillerin esans yağları kabuk kısımlarında yer almaktadır. Bu meyvelerden elde edilen aromatik yağlar, genel olarak kabuk bölümü sıkılarak veya delinerek elde edilmektedir. Isı kullanımına başvurulmaması nedeni ile bu ürünler geldikleri bitkiyle aynı koku ve kimyasal yapıya sahiptirler. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.