Esansı Kim Bulmuştur?

Roma İmparatorluğu’nun en yükselişte olduğu dönemde esans büyük bir öneme sahip olmuştur. O dönemin ziyafetlerinde ve toplantılarında gelen kişilere esans ikramında bulunmak bir gelenek olmuştur. Orta Çağ’da esans yapımı en iyi şekilde Arabistan ve İran’da gerçekleştirildi. Ardından Arabistan ve İran’a gelerek dönen Haçlı Orduları bu ülkelerin esans yapma becerisini Batı ülkelerine tanıttı. Bu esnada diğer bir taraftan da Hititler, Çinliler kendilerine 02 usuller ile kusursuz esanslar çıkarıyorlardı. Avrupalı ülkeler Çinliler ve Hititlerin usullerini 15. ve 16. yüzyılda ancak öğrenebildiler.
Esans üretimi ve kullanımı Avrupa’da, bilhassa Fransa’da, Kral 14. ve 15. Louis'ler döneminde tekrardan büyük bir öneme sahip oldu. Böylelikle yaşadığımız döneme kadar ulaşan üstün esans endüstrisinin temelleri Fransa tarafından atıldı.
Esans üretiminde eski dönemlerden bu yana edinilmiş en mühim bilgi, hoş kokunun yalnızca bir kaynaktan değil, farklı pek çok kokuların bir araya getirilmesi ile ortaya çıktığıdır. Günümüzde en iyi esanslar hayvanlardan, bitkilerden ve suni kimyasal yollar ile elde edilmektedir.
Esanslar Nasıl Yapılır?
Esans üretimi yapmak için ilk akla getirilen güzel kokulu çiçeklerdir. Bazı bitki türlerinin tohumlarında, çiçeklerinde, köklerinde, meyvelerinin kabuk kısımlarında ve gövdelerinde özel hücre ve kesecikler yer almaktadır. Bitkilerin bu bölümlerinde kokuları ortaya çıkaran yağlar mevcuttur. Bitkilerden elde edilen bu yağlar alkol ile harmanlanır.
Esans yapılan bitki türleri arasında mimoza, yasemin, karanfil, limon, portakal, lavanta, gül, menekşe ve nane yer almaktadır. Bitki türlerinde kokulu yağ oranı çok düşük seviyede olduğundan dolayı esans yapımı düşünüldüğünden daha zordur.