Esans Vücuda Sürülür Mü?
Esansiyel yağlar genel olarak distilasyon metoduyla veya soğuk sıkım ismi verilen mekanik metotlar ile yapılırlar. Uçucu yağ üretiminde en sık tercih edilen metot olan distilasyon, bir birleşimi ortaya çıkaran bileşiklerin uçuculuklarının farklı olmasından faydalanan ayırma uygulamasıdır. Gül, lavanta, biberiye, adaçayı, papatya, kekik gibi bitkilerden esans yağları elde edebilmek için bu metotlar kullanılır. Yaygın olan en eski teknik olan soğuk sıkım metoduysa, yapılan yağların evre süresince fazla derecede ısıl işleme maruz kalmamaları ve ham maddeden yağın çıkarılması esnasında çözücü kullanılmaması nedenleriyle sağlamış olduğu besleyici değer yönünden ön plandadır. Örnek verecek olursak mandalina, greyfurt, limon, portakal, bergamot gibi narenciye yağları, meyveye ait kabukların preslenmesi metoduyla çıkarılmaktadır.
Yapıldığı bitkinin özünü kapsayan esansiyel yağ, bitkinin sadece kokusunu ve tadını değil, bunun beraberinde şifa verici özünü de bünyesinde içermektedir. Bu öz genel olarak bitkinin sapından, kökünden, yaprağından, çiçeğinden ve hatta meyvelerinden toplanmaktadır.
Rahatlamaya yardımcı olan ve onarıcı niteliğe sahip olan esansiyel yağlardan bazıları, cilde sürülerek fayda sağlama özelliğinden dolayı tercih edilir. Fakat bu uçucu yağların içerisinde yer alan esansın seviyesinin çok fazla olması nedeni ile bu yağlar, doğrudan cilde uygulama yapılacak şekilde kullanılmamaktadır. Uygulamadan evvel sabit yağlarla seyreltilerek kullanılması gerekir. Badem yağı, susam yağı, ceviz yağı gibi sabit yağlar sık sık bu amaç ile tercih edilen yağ türleridir.
1. Lavanta Yağı
Cilt sağlığı için en fazla tercih edilen yağlardan bir tanesidir. Lavanta yağı, cildi yenileme özelliğiyle bilinmektedir ve bu özelliğinin sayesinde akne sorunları, yanıklar, kırışıklıklar ve yaralar için bir tedavi metodu olarak tercih edilebilir.
2. Limon Yağı
Limon yağı çok güçlü bir antioksidana sahiptir. C vitamini açısından oldukça zengindir. Cilt hücresini parçalara ayıran serbest radikallerin oluşmasını engelleyerek cildin yaşlanmasının önüne geçer. Yağa limon aromasını kazandıran sitral ismi verilen kimyasal madde, bunun beraberinde kırışıklıkların engellenmesine ve yaraların iyileşmesine yardım eder.
3. Gül Yağı
Çok güzel kokmak ile beraber cilt için pek çok yarar sağlayan gül yağı, her cilt tipi için tercih edilebilir. Bilhassa egzamayı ve cilt kuruluğunu tedavi etmesiyle bilinen gül yağı, erken yaşlanmanın da önüne geçer. Sıkılaştırıcı niteliği sayesinde kılcal damar görüntüsünü de en aza indirir, yara ve akne izlerini yok etmeye yardım eder.