En Popüler Parfüm Esansları: Kokuların Dünyasına Yolculuk
Esans yağı muhteşem kokuların temelini oluşturan bir maddedir. Esansları şöyle açıklayabiliriz: Bazı metotlar tercih edilerek kokulu bitkilerden veya hayvansal salgılardan yapılan uçucu maddelerdir. Bu maddelere esansiyel yağ adı verilmektedir. Uçucu yağ ya da eterik yağ olarak da bilinmektedir.
Kokunun yapılmasında tercih edilen esans ham maddeleri hayvan ve bitkiler olmakla beraber iki temel kaynaktan sağlanmaktadır. Bir de kimyasal açıdan laboratuvar alanında yapılanları bulunmaktadır. Bitki kökenli esansiyel yağlar, bitkilerin biribirinden farklı kısımlarından yapılmaktadır. Meyve, çiçek, yaprak, gövde, tohum ve kök bu kısımlar arasında yer almaktadır. Bitkilerin farklı kısımlarındaki koku keselerinde bulunan bu yağlar, bazı metotlar ile çıkartılıp alkol ile karıştırılır ve bitki kaynaklı esans kokusu yapılır.
Gül, nane, menekşe, limon, portakal, lavanta, yasemin, mimoza ve karanfil esans yapımında tercih edilen çiçeklerin önünde gelmektedir. Çiçeklerde yer alan kokulu yağ, çok az ölçüde olduğundan dolayı doğal koku yani esans elde etmek göründüğü gibi kolay olmaz. Bunun sebebi 2000 kilogram gül yaprağından, yalnızca yarım kilogram gül esansı yapılabilir.
Hayvansal kaynaklardan yapılan esanslar, ikinci doğal ham madde sınıfındadır. Kunduz, amber balığı, misk kedisi ve misk keçisi, bu amaç ile tercih edilen hayvanlardan bazılarıdır. Bu hayvanların vücutlarında yer alan bazı bezelerde uçucu yağlar, başka metotlar ile alınarak esans elde etmek için tercih edilmektedir. Hayvansal kökenli esanslar, genellikle hayvanların vücut salgılarından yapılmaktadır.
Esans Türleri Nelerdir?
Esans türleri yapıldıkları ham maddeye göre çeşitlilik kazanmaktadır. Esans türleri arasında bitki kökenli olan esanslar, hayvani kökenli olanlar veya kimyasal bileşenler ile elde edilenler yer almaktadır. Bunlar da barındırdıkları nitelikler sebebi ile kendi içerlerinde çeşitlilik kazanmaktadırlar. Meyve esansları, alkolsüz esanslar, alkollü esanslar, çiçek esansları, oryantal esanslar gibi pek çok esans türü bulunmaktadır.
Gıda ürünleri için tercih edilen esanslar da vardır. Bitkilerin gövde, çiçek, meyve, yaprak, tohum, sap ve köklerinden yapılan esanslar, sunmuş oldukları kokular ile esans türlerinin meydana gelmesine imkan sağlarlar. Bazı esanslarsa gerek hayvani gerek de bitki ham maddeler ile üretilerek farklı esans karışımlarını meydana getirirler.
Oryantal esans türleri üretilirken genel olarak sümbülteber, misk ve amber gibi kışkırtıcı ve hafif olmayan kokuların kullanımı tercih edilmektedir. Doğunun gizemini içeren kokulardır. Romantik hissettiren bu kokular dünyaca bilinen ünlü parfümlerde de sık sık tercih edilir.
Çiçek esanslarıysa daha hafif kokulardan yapılan günlük olarak kullanılabilen kokulardır. Kişinin canlılık ve tazelik hissi yaşamasını sağlayan, ilkbahar havasında olan bu kokular, çoğunlukla portakal, limon çiçeği, bergamot gibi narenciye ürünleri kullanılarak yapılır. Yenilenme hissini yaşatan kokularsa orman bitkilerinin kokularını taşıyan esanslardır. Gün içerisinde her zaman keyif ile kullanılabilmektedir.