Egzotik Esanslar: Nadir ve Özel Kokuların Keşfi
İçerisine eklendiği ürüne güzel bir koku vermek için kimyasal teknikler ile farklı organik maddelerden özütlenen ya da kimyasal maddelerin sentezlenmesi ile ortaya çıkan uçucu sıvılar esans olarak adlandırılmaktadır.
Bir esansın formülünü ortaya çıkarabilmek için en düşük 30 ila 50 arasında hammaddeye ihtiyaç duyulmaktadır. Esanslar sentetik ve organik hammaddelerden üretilmektedir. Mezopotamya, Orta Asya ve Mısır medeniyetlerinden günümüze kadar gelen kalıntılara bakıldığında esans, çok eski çağlardan bu yana üretilmekte ve kullanılmaya devam edilmektedir.
Esans üretimi yapmak için ilk akla gelen, kokuya sahip olan çiçeklerdir. Bazı bitki türlerinin çiçek kısımlarında, gövdelerinde, tohumlarında, meyvelerinin kabuklarında ve kök kısımlarında özel kesecikler ve hücreler bulunmaktadır. Bitkilerin bu bölümlerinde koku oluşturan yağlar yer almaktadır. Çiçeklerden elde edilen bu yağlar alkol ile harmanlanmaktadır. Esans üretilen çiçekler içerisinde mimoza, karanfil, portakal, lavanta, yasemin, menekşe, limon, gül ve nane yer almaktadır. Bitkilerdeki kokulu yağ oranı çok düşük olduğundan dolayı esans üretimi yapılması düşünüldüğünden daha da zordur.
Çiçeklerin organik kokularından yararlanmak pahalı ve zor bir iş olduğundan dolayı günümüzde esans üretimi kimyasal yollarla yapılmaktadır.
Esans Çeşitleri Nelerdir?
Esanslar üretildikleri hammaddelere bakılara çeşitlere ayrılmaktadır. Ana maddesi bitki olan esanslar, hayvansal olanlar veya kimyasal bileşenler ile üretilenler olmak üzere farklı çeşitleri mevcuttur. Bunlarda barındırdıkları nitelikler sebebi ile kendi aralarında gruplara ayrılırlar. Egzotik esanslar, çiçek esansları, odunsu esanslar, meyve esansları, alkollü ve alkolsüz esanslar olmak üzere pek çok esans türü mevcuttur.
Gıda ürünlerinde kullanılmak amacı ile üretimi yapılan esanslarda bulunmaktadır. Bitkilerin meyve, sap, tohum, çiçek, kök, yaprak ve gövde kısımlarından oluşturulan esanslar, yaydıkları kokular ile esansların çeşitlenmesine imkan vermektedir. Bazı esans çeşitleri ise hem hayvan hem de bitkilerden faydalanılarak elde edilmektedir. Bu hammaddelerden farklı esans karışımları meydana getirilir.
Egzotik kokular genellikle misk, amber, sümbülteber gibi kışkırtan ve bir miktar ağır kokuların harmanlanması ile oluşturulmaktadır. Bu kokular bünyesinde doğunun gizemini barındırmaktadır. Romantik hislerin yaşanmasına sebep olan bu kokular dünyaca ünlü parfüm markalarında sıklıkla kullanılmaktadır.